esmaspäev, 11. detsember 2017

Varemed, morbiidsus, lumehelbekeste põlvkond, pimedus - kas tõesti on see Jõgeva vald






Mulle on tehtud etteheiteid, et risustan volikogu liikmete aega!
Tundub, et 14.detsembrikuu volikogu istungil tuleb jälle „risustada“ seda ajakest!


Millest ma siis räägin: sümbolitest!

Ühinemislepingule kirjutasid alla Jõgeva linn, Jõgeva-, Palamuse- ja Torma valla volikogud. Moodustus ühinev Jõgeva vald. Uuele vallale on vaja oma sümboolikat, selleks moodustas ühinemise juhtkomisjon sümboolika komisjoni. Komisjoni liikmed olid igast ühinevast vallast kaks liiget, omavahel valisid nad komisjoni etteotsas vanima liikme ehk siis Mai Treiali!
Mai Treial soovib luua sellist pehmet ja mõnusat oreooli enda ümber, aga tegemist on väga tugeva isiksusega, kes läheb oma ideede nimel kasvõi seadusega vastuolusse.


No nii, 21.juuni toimus ühinemise juhtkomisjoni koosolek ,

kus kinnitati Jõgeva valla sümboolika konkursijuhend  Juhtkomisjon ei näinud vajadust teha ettekirjutusi, küll lisati täpsustus, et esitatud kavandid võivad sisaldada seni kasutusel olnud elemente praeguste omavalitsuste – Jõgeva linna, Jõgeva valla, Palamuse valla ja Torma valla sümboolikast.
Konkursile saadeti üle kahekümne kavandi, aga kuna osad vapi-lipu kavandid ei vastanud üldse heraldika nõuetele , siis need jäeti arutelust välja sümboolikakomisjoni poolt.

16.oktoober oli sümboolikakomisjoni koosolek, 

milles otsustati parima lipu-vapi kavand ja määrati auhinnad, samuti avati ka ümbrikud, kus kirjas kavandite autorid!
Otsustati, et koordinaator saadab komisjonile Riigikantselei eksperthinnangu, samuti otsustati, et koordinaator võtab ühendust võitnud kavandi autoriga, et rääkida läbi kavandi võimalikud muudatused!


Mis siis tegelikult toimus – 

Mai Treial andis korralduse koordinaatorile, mitte võtta komisjoni poolt parimaks tunnistatud autoriga ühendust rääkimaks läbi vajadusel oma ettepanek üle vaadata, vaid ühendust võeti hoopistükis „Celsiuse“ autoriga!


Pean siinkohal ütlema, et mitte ükski esitatud kavand ei olnud vastavuses riigi heraldikakomisjoni arvates! 

Minu arvamus on, et kõikidele komisjoni poolt valitud kavandi esitajatele oleks pidanud edastama heraldikakomisjoni tagasiside ja paluma viia oma kavandid vastavusse nendega! Siis oleks asi olnud vähegi korrektsem. Mis veel! Teine võimalus oli, et kohe kuulutada konkurss luhtunuks.
Kuna „Celsius“ kavandiga on tegemist sümboliga, mis kõige enam iseloomustab Jõgeva linna, siis seda soovib Mai Treial– nii tundub vähemalt mulle- mis tahes hinnaga saada Jõgeva valla uueks sümboliks. Mai Treial on sümbolikomisjoni konkursi kordagi selle nimel rikkunud!


Sümbolikonkursi korraga olevad vastuolud:

1     1. Punkt 4.4 on kirjas, et „Konkursil osalemine on anonüümne. Konkursitöö materjalid esitada kinnises ümbrikus, mille sees on kinnine ümbrik konkursil osaleja andmete kohta. Konkursi materjalid ja ümbrikud varustada märksõnaga, millega osaleja esineb konkursil. Ümbrik osaleja andmetega avatakse hindamiskomisjoni poolt peale konkursi tulemuste kinnitamist“.
Samas kui konkursi tulemused saab kinnitada AINULT volikogu! Ja 14.12.2017 tuleb see volikogus  alles arutamisse!?  
Konkursitulemused ei ole kinnitatud, aga sümboolikakomisjon avas juba kavandite esitajate andmed! Mai Treiali survestamisel muudeti 27.november juba 16.oktoobril sümboolikakomisjoni poolt   vastuvõetud otsust  (16.10.17 auhinnafondi jagamisel ei olnud kavandite autorid veel teada) ja auhinna saajaid!

      2.  Ka oli vastuolu konkursi korra punkti 5.1-ga kus kirjas, et „kõik konkursile laekunud kavandid avalikustatakse nelja omavalitsuse veebilehtedel.“
Seda on „unustatud“ teha! – see pidi tehtama enne kui kavandeid komisjoni poolt hindama hakati! Lisan siia komisjoni poolt heakskiidu saanud kavandid teile tutvumiseks.


Ma ei saa aru, miks rahvast ei soovita kaasata sümboolikate valimisse

- see on ju asi, millega Jõgeva valda seostatakse sajandeid! 
Kuna valla inimesed on kaasamata, siis see on kindlasti põhjus volikogule esitatud eelnõu tühistamiseks!

Sümboolikakomisjoni 27.novembrikuu protokollis oli sees, et kaks komisjoni liiget tegid ettepaneku  tühistada konkurss. Mai Treial ei pannud seda ettepanekut hääletusele!

Esitan volikogus ettepaneku mitte kinnitata volikogule esitatud otsuse eelnõu – hääletamine tuleb kindlasti nimeline paluda, et ka järgmised põlvkonnad teaks, kes sellist vappi-lippu on soovinud ja kinnitanud!
Parim on kui see otsuse eelnõu tühistatakse, mis saab olema küllaltki raske, sest oma "jah" sõna on juba öelnud Heli Raevald, Mai Treial, Triin Pärsim, Raivo Meitus, Egle Lääne, Jaan Järv!

Olen sedameelt, et tühistada tuleks eelnev sümboolika konkurss ja kuulutada uus konkurss välja, kusjuures kindlasti kaasataks avaliku küsitlusega ka vallarahvas vapi-lipu valimisse.


Epiloog:

Kui ma esmakordselt seda kavandit nägin - tulid kohe meelde sõnad "depressiivsed Eesti väikelinnad"! Kas tõesti on Jõgeva vald vanasse aega kinni jäänud - kõik mis tehakse „sureb“- sest talv on ju selline aastaaeg – ei toimu edasiminekut, ei arengut, kõik puhkavad! Sakiline serv on viide Laiuse  ordulinnusele???- seda ei ole… on ainult varemed – kas Jõgeva vald on siis selline vald, mida seostada varemete ja surmaga! Kunagi ei saabu kevadet….. Meil on ometi voored, parim põllumaa, imeilus loodus….