neljapäev, 22. detsember 2022

Jõgeva valla lapsed ja lapsevanemad said uueaasta kingituseks hinnatõusu lasteaedades ja huvikoolides


Täna, neljapäev 22.12.2022 oli volikogu päevakorras kaks määruse eelnõu, mis löövad valusalt vastu lastevanemate rahakoti pihta! 😒

Muutmisse läks lapsevanema osalustasu muutmine Jõgeva valla lasteaedades, samuti Jõgeva valla huvikoolide õppetasude suuruse muutmine

Koalitsiooni poolt esitatud määruses on lasteaedade kohatasu tõus 30 eurolt 40 euroni! Sellise tõusu suuruseks on 33%, mis on ilmselgelt liiga järsk tõus tänases majandusolukorras. Ja seda hinnatõusu peab hakkama tasuma juba alates 01. jaanuarist 2023!

Enamus Isamaa ja EKRE volikogu liikmed (Ain Viik, Enn Kivi, Marko Saksing, Tiiu Õunapuu, Mereli Tubin, Raivo Põldaru, Andrei Fedossovski, Karin Peterson, Avo Lõoke) tegid ettepaneku muuta määrust ja mitte tõsta kohatasu 10 eurot, vaid piirduda 5 eurose tõusuga, samuti oli parandusettepanekus kirjas, et määrus jõustuks alates 1. augustist 2023.  

Seoses õpetajate palgatõusuga toetab riik omavalitsusi ning nendelt palkadelt hakkab vallale ka rohkem tulumaksu tagasi laekuma, millest jagub nii lasteaedade kui ka huvikoolide ülalpidamiseks rohkem vahendeid. Parandusettepanek mis esitasid Isamaa ja EKRE volikogu liikmed tehti ettepanek tõsta lastevanemate osalustasu 16,6% ja seega 30-st eurost 35 eurole.

On oluline argument, et kohatasude tõstmiseks peab jääma lastevanematele teatamiseks mõistlik aeg. Kui üks nädal enne uut aastat võetakse määrus volikogu poolt vastu, siis etteütlemiseks ei jää isegi mitte üks nädal. Ehk siis määruses välja pakutud kehtima hakkav aeg on ebamõistlik. Et lastevanemad saaksid oma otsustustes vabad olla ja kaalutletult otsustada lapse lasteaias käimise osas pidas Isamaa ja EKRE mõistlikuks kehtestada uus lasteaia kohamaks järgmisest õppeaastast ja kuna augustikuu on aeg, kus lapsed tulevad pärast suvepuhkust uuesti lasteaeda, siis sellest ajast on ka mõistlik määrus kehtestada. 

Ja eriti huvitav saab olema see, kas Riigi Teatajas jõutakse antud määrus avaldada enne 31.12.2022, et määrus saaks kehtima hakata 01.01.2023 nagu koalitsioon soovib! Saame näha!

Lisan ka nimed, kes on sellise „uueaasta kingituse“ taga: 

Girt Kaarepere, Rainis Poll, Marek Mardimäe, Arvo Sakjas, Voldemar Ilves, Riho Seppet, Peep Põdder, Priit Põdra, Heli Raevald, Jaano Terras, Maiu Veltbach, Kristian Vaarpuu, Hardi Perk, Aivar Võime, Raul Soodla, Ringo Saar! 😟

Huvikoolide hinnatõus

Kui rääkida nüüd huvikoolide ehk siis Jõgeva Muusikakooli, Jõgeva Kunstikooli ja Jõgeva Valla Spordikooli hinnatõusudest, siis see jääb vahemikku 33-50% , välja arvataud Jõgeva Muusikakool, kus eelõpe tõuseb 20% ja lisatasu lisapilli eest jääb 10 eurot. 

On mingit moodi mõistetav hinnatõus, kui etteütlemise aeg on mõistlik: koalitsioon võttis vastu määruse ja see hakkab kehtima juba 01. veebruar 2023, mis on tegelikult ebamõistlik ja valla lastevanematele koormus, millega ei osatud arvestada õppeaasta alguses! 

Seega esitasid enamus Isamaa ja EKRE volikogu liikmed parandusettepaneku (Ain Viik, Enn Kivi, Marko Saksing, Tiiu Õunapuu, Mereli Tubin, Raivo Põldaru, Andrei Fedossovski, Karin Peterson, Avo Lõoke), et antud muudatus hakkaks kehtima uuest õppeaastast ehk siis 01. 09.2023. 

Kõik opositsiooni liikmed said aru, et koalitsioon võtab selle määruse muudetud hindadega vastu, aga määruses välja pakutud kehtima hakkav aeg on ebamõistlik. Loodeti koalitsiooni mõistlikkusele, et määrus hakkaks kehtima uuel 2023/2024 õppeaastal.

Kes soovivad huvikooli tasu tõusu ja rakendamist juba veebruarist?

Kahjuks olid selle muudatuse vastu: Girt Kaarepere, Rainis Poll, Marek Mardimäe, Arvo Sakjas, Voldemar Ilves, Riho Seppet, Peep Põdder, Priit Põdra, Heli Raevald, Jaano Terras, Maiu Veltbach, Kristian Vaarpuu, Hardi Perk, Aivar Võime, Raul Soodla, Imre Mihhailov, Ringo Saar – ehk siis need on inimesed, kelle arvates lastevanemad peavad juba alates 01.02.2023 hakkama tasuma huvikoolide eest rohkem 33-50% raha, sest olid esitatud parandusettepaneku vastu! 



Kommentaare ei ole: