teisipäev, 7. veebruar 2023

Kuremaa mõisast kultuurireformi tuules

Jõgeva valla 2023.a eelarvestrateegia 


Saan tuua välja valukohti ja tänukohti 

Mulle ei meeldi, kui mind süüdistatakse asjades, mida mina muuta ei saa. Küll saan tuua välja valukohti ja tänukohti ja seda ma ka teen:

Päris palju on olnud juttu kultuuri ümberkorraldamisest Jõgeva vallas, kus Jõgeva valla abivallavanem Asso Nettan omamata mingit ülevaadet kultuuri korralduslikust poolest tahab kultuuri ümber korraldada.

Oma eelmises postituses kirjutasin Torma rahvakoosolekust. Rahvaoosolek algas Eesti Rahvamajade Ühingu esinda Tiina Tegelmanni sõnavõtuga, millas ta tutvustas üleüldiselt vabariigi kultuuri- ja rahvamajasid ja väitis oma sõnavõtus, et kultuurireform peab Jõgeva vallas toimuma. Miks Tiina arvab, et toimiv süsteem peab muutuma, see tema sõnavõtust ei selgunud. 

Julgus kritiseerida ametnike töökohustusi

Oma eelmises postituses julgesin kritiseerida valla ametnike töökohustusi ja tõin välja tõiga, et vallas on väga tugev turisminõunik, kes tegeleb valla maine loomisega ja avaldasin arvamust, et Reelika Kivimurd on pädev tegelema valla turundusega, sest kultuur haakub paljuski turismiga kui me Jõgeva valda ja tema tegemisi tutvustada soovime kaugematele külastajatele. Turisminõunik allub Jõgeva valla abivallavanem Asso Nettanile ja on kahju, et abivallavanem ei näe ja ei oska ametnike suurimaid tugevusi ära kasutada. Reelika on nutikas naine, kes millegipärast tegeleb hoopis sihtasutuse Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskuse projektidega! Tean, et sihtasutus on omaette asutus, oma juhtide ja nõukoguga, kes peaks projektidega ise tegelema.

Tänud Tiinale kultuuri edendamise eest Jõgeva vallas

Siinkohal on mul hea meel, et Tiina Tegelmanni tegemisi on märganud Eesti Vabariigi president ja on avaldanud Tiinale tunnustust Valgetähe IV klassi teenetemärgiga 👏👏👏🌻🌻🌻

Ka Jõgeva Vallavolikogu on sedameelt

Kuigi sihtasutuse Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskuse juhataja  väitis, et Kuremaa mõis on valla oma, siis vald peabki projekte ise koostama, siis mina sellise arvamusega ei saa nõustuda. Ja sellise väitega ei ole nõus ka Jõgeva Vallavolikogu, sest miks muidu on Jõgeva valla 2023. a. eelarvestrateegia peatükis 10 "Sõltuvate üksuste ülevaade" kirjas selline lõik: " Sihtasutus Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskus asutati 2004. aastal. Sihtasutus haldab Kuremaa mõisakompleksi hooneid (loss, tuuleveski, rannahoone, abihooned) ja rajatisi (autode ja karavanide parkla) ning korraldab nende kasutamist ja renoveerimist." (lk 17). Muide, seda, et Sihtasutus haldab Kuremaa mõisakompleksi hooneid ja rajatisi ning korraldab nende kasutamist ja renoveerimist toonitatakse ja tuuakse välja ka Jõgeva valla 2022. a. eelarvestrateegia peatükis 10 (lk 20)Jõgeva valla 2021. a. eelarvestrateegia peatükis 10 (lk 19) ja Jõgeva valla 2020. a. eelarvestrateegias (lk 21) ja Jõgeva valla 2019. a eelarvestrateegias (lk 15). 

Alati on abiks nõukogu, abivallavanem kui ka arendusspetsialist

Analüüsides sihtasutuse Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskuse tegemisi, siis arvan, et sealne juhataja on pädev ise toimetama ja tegelema erinevate projektide koostamisega. Minu arvates ei osata Tiina Tegelmanni tugevusi sihtasutuse juhina päris 100 protsendiga ära kasutada. Kindlasti on alati abiks kui nii nõukogu, abivallavanem kui ka arendusspetsialist investeerimise projektide ettevalmistavatesse aruteludesse kaasatakse, sest mitu silma välistavad igasugu vead ja aitavad kaasa projektiraha Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskusesse toomisel.



Kommentaare ei ole: