pühapäev, 12. veebruar 2023

Saneerimine - kas see ähvardab ka Jõgeva valda? Rudissaare parandusettepanekud 2023. aasta eelarvesse tutvumiseks

Iga aasta peab volikogu tegelema valla eelarvega: ja mitte ainult eelarvega, aga ka eelarvestrateegiaga, mis on alusdokument eelarvele. 

Lugesin ja analüüsisin 2023-2026. aasta eelarvestrateegiat ja siis ka 2023. aasta eelarvet, mis eelarvestrateegiale tuginedes vallavalitsusel koostada tuleb. Ja nii mõnedki probleemid jäid mind kummitama: 

Kas on 2023. aasta eelarve koostamisel Jõgeva Vallavalitsuse poolt rikutud finantsdistsipliini?

Kirjutatakse eelarve seletuskirjas (lk 3), et Jõgeva valla eelarve aluseks on 2023-2026. aasta eelarvestrateegia! Kui mina võrdlen eelarvet ja eelarvestrateegiat, siis tekib küsimus, kuidas saavad eelarve ja eelarvestrateegia finantsdistsipliini arvud niiiii erinevad olla💥: siinkohal tekib tahest tahtmata küsimus, kas on Valitsuse poolt rikutud finantsdistsipliini? Pöörasin sellele ka tähelepanu ja rääkisin oma kartustest vallavanem Angela Saksinguga.

Laenu teenindamiseks ehk laenu intresside tasumiseks jääb raha puudu!

2023. aasta eelarves ei ole arvestatud kohe kuidagi moodi kuluga, mis tekib laenamisest ehk siis laenu teenindamine läheb ca kolm 💥korda kõrgemaks kui eelarves kajastatud on, aga eelarve koostamisel pankade hoiatustest lähtutud ei ole!?

Majanduskulude peenhäälestus 2023. aasta eelarves on täielik jamps!

Eelarve tulude-kulude peenhäälestamisel on majanduskulusid 2023. aastal vähendatud ja võrreldes 2022 aastaga (kus oli ka juba majanduskuludega probleemid) on see summa ca 81 % (ehk siis vähendatud majanduskulu ca 19%!!!??), samas kui MITTE ÜHTEGI hoonet ei ole viidud küttesüsteemist välja, pigem on lisandunud tervisekeskuse hoone kulud ja Jõgeva põhikooli juures oleva spordikeskuse kulu! Nende hoonete küttekulu on tekitanud probleeme ka juba 2022 aastal!, sest hooned on soojad ju juba eelmisest aastast alates, aga ei kasutata teenuste pakkumiseks ja tervisekeskuse üüritulud saavad olema ju sellised, mis ei kannata kudagi kriitikat! Ehk siis teadlikult on esitatud eelarve, mille tulud ei kata kulusid!
Teate mis see tähendab: SANEERIMIST! 


Mis on saneerimine? 

💥 Tundub mulle, et valitsuse liikmed ei mõista, et laenurahadega ei saa tasuda majanduskulusid - see tähendabki kohe saneerimist! Ja tulu, mille arvelt PEAB katma otsesed kulud jäävad vallal teenimata. Seda teenimata osa ei kata ka riigi poolt eraldatav tasandus- ja toetusfond! 
Ja see kõik on tekkinud probleemist, et vald ei oska üle vaadata oma tulupoole teenimise võimalusi! Aga vaadates, mis toimub valitsuses praegu, siis saneerimise poole Jõgeva vald liigub! 
👉 Toon ainult ühe näite: On vastu võetud 2010 aastal Jõgeva linna poolt Jõgeva linna välireklaami paigaldamise eeskiri, mis kehtub ka 2023 aastal: Tulemas ju riigikogu valimised ja reklaami avaldusi täitsa on, meie ametnikud tegelevad avalduste läbivaatamistega, valitsus võtab vastu korraldusi ja MITTE ühtegi senti me reklaami avaldamise loa eest tasu ei küsi!? Raha vallal ei jätku: riigieelarvest saavad kõik erakonnad raha miljonite kaupa, ainult Jõgeva vald ei pea vajalikuks küsida tasu reklaami paigaldamise eest valla maadele!? Kui see ei ole lollus valitsuse poolt - mis see siis on!?


    Rudissaare parandusettepanekud 2023. aasta eelarvesse

    Mõtlesin ja kaalusin, mida Palamuse piirkonnas on vaja ära teha ja sai selline nimekiri, mis ka parandusettepanekutena esitasin.
    2023. aastal oli koalitsioon nõus minu ettepanekutest täitma Kudinale kahe tänavavalgustuse paigaldamist. Aga mina ütlen ikka: parem varblane pihus, kui tuvi katusel. Ja mina olen püsiv: järgmine aasta saab jälle omapoolseid ettepanekuid esitada ja eks siis lähen edasi teemadega, mis minu arust vajavad täitmist Palamuse piirkonnas. 
    Siinkohal olen alati ootamas Palamuse piirkonna inimeste ettepanekuid ja tähelepanekuid, et meie piirkond areneks. (Ja ei maksa arvata, et olen Palamuse kooli staadioni unustanud!) 
    Olen kõikidest nendest teemadest ka vestelnud Jõgeva vallavanemaga! 
    Loodan muudatustele ja siiski valla hakkamasaamisele. 

    Kommentaare ei ole: