neljapäev, 22. aprill 2021

Rahalised karistused on okey ja peavad jääma - jäätmehoolduseeskiri Jõgeva valla moodi

Kudina küla klaaspakendi konteiner, mis alates 02.10.2019 on pakendijäätme konteiner

Olen ikka toimetanud nii, et vaatan kõik volikogu materjalid üle: mõtlen ja analüüsin dokumente ja kui näen probleeme ja vasturääkivusi, siis kindlasti pööran nendele tähelepanu. 

Jäätmehoolduseeskiri on hea kolmandatele osapooltele ehk siis jäätmekogumisfirmadele

See nädal on mul olnud äärmiselt kiire aeg ja jäätmehoolduseeskirja ülevaatamiseks jäi kolmapäeva öö ja neljapäeva hommikupoolik. Ja mis ma siis avastasin: Kogu  jäätmehoolduseeskiri on kokku kirjutatud kolmandate osapooltele ehk  jäätmekogumisfirmadele kasulikus võtmes. Lugedes ettevalmistatud eelnõu tekkis tunne, et jäätmehoolduseeskirja luues on lähtutud eeldusest, et valla kodanikud ei ole seadusekuulekad - mis on tõeliselt kurb. Keskkonnaspetsialist väitis mulle, et pakendikonteineritesse on pandud segaolmejäätmeid ja siis peab vald tühjendamise tellima ja see on kulu. 

Aga selline arusaam on kahetine – kui mõelda hoopis nii, et on hea kui prügi ei viida metsa alla! Sest kui prügi on metsa alla viidud, siis ka see on kulu vallale ja vajab koristamist, lisaks on metsa alla viidud prügi lindudele ja loomadele ohtlik!  

Ja tegelikult on ikka väär suhtumine küll ametnike ja valitsuse ning ka volikogu koalitsiooni poolt, et jäätmeteenuste pakkujad võivad ja peavad oma käe valla elanike ja ettevõtjate taskusse ajama! Pigem peab vallavalitsus hoopis pideva jäätmekogumise teavitusega tegelema. 

Paar korda aastas pakendikogumise üleskutsest valla lehes jääb ikka väheseks. Oleks hea, kui keskkonnaspetsialist ja vallavalitsus suudaks raamidest välja mõelda – veel parem oleks olnud, kui volikogu ei oleks sellist ebamõistlikku eeskirja vastu võtnud......... 

Pakkusin välja, et ärme võta sellist poolikut jäätmehoolduseeskirja vastu, vaid kaasame korteriühistuid, majade haldused ja kolmanda sektori selle väljatöötamisse, täiendame eeskirja, et saaks mõistlik eeskiri valla elanikule. Aga kui ettepaneku teeb opositsioonis olev volikogu liige, siis pole ettepanek ju sobiv......koalitsioonile!

Aga alustame algusest 

(§ 4 p 9) Segaolmejäätmete mahutisse ei tohi panna nakkusttekitavaid ja bioloogilisi jäätmeid, aga kuhu me peame panema siis koroonamaskid? 

Valla spetsialist seletas, et maskid tuleb panna kilekotti ja siis võib panna segaolmejäätmetesse!…... Ja siis mõtlen, miks selline vasturääkivus eeskirjas või kuhu peidetakse nakkusttekitavate ja bioloogiliste jäätmete konteinerid! Ja kilekotid ei lagune ja koormavad meie planeeti…?? Ebamõistlik lähenemine teemale!

(§ 5 lg 3) „Jäätmevaldaja on kohustatud tellima ületäitunud mahuti tühjendamise“ –  tegelikkus on selline, et jäätmevedamise ettevõte ei tule konteinerit tühjendama kui seda vajame, vaid siis kui talle see mugav ja sobiv on. 

Soovisin iga kolme nädala tagant prügikonteineri tühjendust, siis näitas jäätmekogumisettevõtte mulle trääsa ja seni ajani ei ole keegi suutnud prügifirmat kohustama konteinerit tühjendama kolme nädala tagant! Seega, miks kirjutada eeskirja  ja nõuda, et „Jäätmevaldaja on kohustatud tellima ületäitunud mahuti tühjendamise“,  kui jäätmekogumisettevõte ei tule tühjendama!

Poolteist aastat on möödas, aga lahendust ikka ei ole!

(§ 5 p 1) Jäätmehoolduseeskiri kohustab sorteerima ja koguma liigiti enda valduses olevaid jäätmed. Olen seda teinud juba aastaid. Sorteerin prügikottidesse eraldi pakendi ja olmeprügi, aga teate kuidas ma pakendijäätmeid ära anda saan – ma pean pakendijäätmete koti vedama autoga kaheksa kilomeetri kaugusele. 

Oleme oma külla soovinud pakendikonteinerit – normaalset! Aga mida ei ole - on selline konteiner. 

Mismoodi siis meie küla probleem lahendati - valla keskkonnaspetsialist on lubanud rohelisele, vanale, koledale, roostes, ümmargusele metallmahutile, kus ca  18 sentimeetrine ava ja mis oli aastaid klaaskonteiner olnud - uue kleepsu kleepida ja nüüd tuleks selle augu kaudu toppida ka pakendid sinna klaastaara mahutisse. 

Mina ei pea normaalseks, et korralikult sorditud pakendid kilekotist ükshaaval sellest avast sisse toppima hakkan! Poolteist aastat on möödas sellest jamast juba, aga lahendusi ei ole mingisuguseid külarahvale pakutud! Pigem kirjutatakse jäätmehoolduseeskirja, et tillu-lillu avad (30 x 20 cm ava) (§ 12 lg 4) ongi normaalsus. 

Kui pakendiettevõtja, taaskasutusorganisatsioon, valla keskkonnaspetsialist ja vallavalitsus lähtub eeldusest, et valla inimesed on pigem seadusi mittejärgivad ning seega Jõgeva valla inimesi võtma kui rikkujaid ja kogumismahutite kaaned tulebki kinni kruvida, siis mina ei arva nii! Selline arvamus ja suhtumine ei ole normaalsus!

Prügiveopäeval on prügiauto nagu "pühak" ja seda 16 tundi päevast

(§ 5 p 6) Meil on kohustus prügiveopäeval jäätmemahuti kättesaadavuse tagamise korraldamine prügiautole ja seda kella (§ 25 lg 4) seitsmest kella 23ni. Sellega on jälle tekitatud olukord, kus prügiauto on nagu „pühak“  ja valla elanik ja ettevõtja peab jälgima, et jumala pärast keegi ei peatuks-pargiks prügikonteineri lähedusse – muidu jätab prügiauto prügi viimata, aga maksma tühjendamata jätmise eest peab ikka. 

Miks küll vallas arvatakse, et nii suured prügiettevõtted ei suuda hallata ja edastada infot ning teavitada kliente (valla elanikke-ettevõtjaid) kahe-kolme tunnilise ajavahemikku täpsusega konteinerite tühjendamise osas kes seda infot vajavad ja soovivad. 

Aga kui meie jäätmehoolduseeskiri seda ei nõua (soovi), siis prügiettevõtted ka sellist infot ei esita – miks vallavalitsus ja volikogu koalitsioon on nii kallutatud jäätmekogumifirmade poole ja ei pea oluliseks valla elaniku ja ettevõtja soove? Valla kodanikuna ja ettevõtjana ei soovigi, et mulle minuti täpsusega tühjendamise aega öeldakse, aga ei ole ka normaalne, et 16 tundi võib prügifirma terroriseerida valla ettevõtet või korteriühistut. 

Toon näite – kui ettevõttel on kinnine kaubahoov ja kui näiteks kaubaauto viib prügikogumise päeval ettevõttesse kaupa, siis võib tekkida olukord, et prügiauto ei saa prügikonteineri juurde. Kuna jäätmehoolduseeskiri lubab jätta konteineri tühjendamata, aga raha kasseerida, siis prügiautojuht teeb foto (kaubaauto on ju ees), kihutab minema,  prügikonteiner jääb tühjendamata (samas ei ole ta sõitnud ainult ühe ettevõtte konteineri tühjendamiseks kohale), aga arve prügifirma esitab ja raha kasseerib, sest jäätmehoolduseeskirja on vallavalitsus kirjutanud ja volikogu koalitsioon kinnitanud, et prügi kokkukogumise ettevõttel on õigus Jõgeva valla jäätmehoolduseeskirja paragrahv 23 lõike 8 järgi jätta prügikast tühjendamata ja raha ikkagi kasseerida ja seda õigust kasutavad prügifirmad täiega!  

Ja sellised jäätmevedaja poole kallutatud paragrahve vastuvõetud jäätmehoolduseeskirjas on veel ja veel.... ja see ei ole okey! 

Kommentaare ei ole: