laupäev, 11. november 2017

3500 – on seda palju või vähe? vallavanem Aare Olgole










Seda, et volikogu esimees nõudis 3000 eurot palka –


seda teadsid kõik volikogu liikmed juba esimesel istungil!  - 24 volikogu liiget olid sellise töötasu poolt – kui kiitsid heaks volikogu esimehe! Mina see ei olnud!

Seda, et vallavanema palk tõuseb 3500 euroni – seda teadsid kõik volikogu  liikmed juba esimesel istungil! – mina seda ei pooldanud!

Seda, et abivallavanemad hakkavad saama pea 3000. eurost palka - 

seda teadsid kõik volikogu liikmed! – mina seda ei pooldanud!

Esimene volikogu aseesimees ja valitsuse liikmed saavad 700 eurot ja ainult „vaene“ teine volikogu aseesimees hakkab saama 450 eurot kuus! – mina seda ei pooldanud! Läks isegi hästi, sest kuulda oli palju kõrgematest numbritest. 

Töötasud on igatahes kõrged – nüüd vaatame kuidas seda tööd tegema ka hakatakse – miks ma arvan, et läheb nii nagu ikka …….. 
Ka enda tutvustamisel rääkis Olgo, et läheb edasi nii, nagu Jõgeva linnavalitsuses on olnud! Kuna vallavanem koos abivallavanematega on „küpsesse“ ikka jõudnud, siis arvas hr Olgo, et see on pigem hea, sest on kogemused….. Lisan ja soovin omalt poolt: „Peaasi, et tervis ja tahe vastu peavad!“

Praegu, vaadates seda, mis toimub Jõgeval linnavalitsuse majas - pean ütlema, et ei ole kuigi hästi, vähemalt dokumendid, mis meile volikoguks ette olid valmistatud ….see oli masendav- kordi ja kordi mindi seadusega vastuolusse …… muudatusettepanekud oli vaja teha  seitsmele dokumendile 12-st eelnõust! No elame ja näeme edaspidi.

Peep Põdder oma „heasoovlikkuses“ tegi ettepaneku, et komisjoni esimehed - kelleks oli võimalik saada ainult koalitsiooni liikmetel (jäme ots ju nende käes hääletamistel) – hakkavad saama tasu ühe koosoleku läbi viimise eest 150 eurot! Jah- te ei lugenud valesti.

Kogukonnakomisjon oli ettepanek, mille esitasin kaheksandaks volikogu komisjoniks. 

Uus vald on pindalalt suur ja 14 193 elanikku elab kokku Jõgeva vallas, nendest Jõgeval 5300, seega suurem osa rahvast elab maal, kus kogukonnad on olulised, seega on oluline ka kogukonnaga suhtlemine ja nende kaasamine. Ettepanek oli moodustada 9 liikmeline komisjon, kelle tegevusvaldkond ja ülesanded oleks - kogukondlike suhete arendamine; külade sotsiaalsele ja majanduslikule arengule kaasa aitamine; eluterve ning sotsiaalselt aktiivse elukeskkonna kujundamine koostöös kogukonnaga sh ümarlaudade läbiviimine, traditsiooniliste ja kaasaegse külakultuuri väärtuste - omanikuväärikuse, ühistegevuse, sotsiaalse erksuse, keskkonnateadlikkuse, heanaaberlikkuse, külaelu turvalisuse ja omandi kaitse propageerimine, kogukondade tegevusele ning külaelanike infovahetusele kaasaaitamine, külavanemate ja külavanemate kogu tegevuse koordineerimine, külavanemate ja külaseltside koolituste ja infovahetuse korraldamine, külades asuva taristu olukorrast ülevaate saamisele kaasa aitamine ning selle seisundi parendamiseks ettepanekute tegemine – KAHJUKS EI SOBI selline komisjon meie koalitsioonipartneritele ja see jäigi tegemata.
„Linnakoalitsiooni“ liikmed dikteerivad ja „koalitsioonimaakad“ koogutavad järgi!

Kahju on, et „koalitsioonimaakad“ leiavad, et meie, kes me elame Jõgevast eemal, peame oma perede eelarvest kulutama raha, et sõita linna nii istungitele kui ka komisjoni koosolekutele! Miks nii – pere eelarvest? Mina elan Jõgevast 25. kilomeetri kaugusel, sama kaugel elab nii mõnigi meist veel ja kui panustame volikogu töösse nii nagu oma valijatele oleme lubanud, siis tuleb see sõiduraha leida pere eelarvest, sest makstes kõrgeid tasusid volikogu esimehele, aseesimeestele, vallavanemale, abivallavanematele (kokku saame neid kolm), valitsuse liikmetele kulub nii palju raha ära, et „maakast“ volikogu liikmetele ei jätku enam raha hüvitada isikliku sõiduautoga sõitmist istungitele ja komisjoni tööst osa võtma!

Kui tegin ettepaneku, et valla „isakesed“ kasutavad isiklikku autot ametisõitudeks kuni 335 euro eest, siis see ei olnud sobiv – miks küll - kas tõesti peame kõik „isakese“ sõidud meie kinni maksma- tundub nii.

Eks peab jälgima, mis edasi toimuma hakkab, aga elu peabki huvitav olema.